Auto klima

Servis, dijelovi i montaža klima uređaja

- Ovdje pročitajte općenite informacije vezane uz auto klimu -

» Punjenje i kontrola rada klime

» Popravak auto klime, kompresora

» Prodaja isparivača

car climate

Klimatizacija vozila spada u najvažnije stvari kada temperature pređu 30 *C što u našim krajevima je veoma česta pojava.

Najčešće kvar počinje tako da iz ventilacijskih otvora počne puhati vrući zrak umjesto hladnog. Potražite odmah savjet servisera.

Koji su najčešći uzroci?

1. CURENJE rashladnog medija (plin i ulje).
Može se dogoditi bilo gdje na sistemu za hlađenje ali se najčešće gubi na spojnicama sistema kojima kola plin. Ako se uoči masnoća od ulja na spojnicama može se zabrtviti curenje specijalnom masom, dopuni se plin i sve je brzo i bezbolno riješeno.

2. ZAČEPLJEN ili blokiran isparivač – kada kompresor stlači plin on se zagrije i onda ga treba ohladiti – to se čini u isparivaču koji se nalazi naprijed na vozilu i masa zraka koja prolazi kroz njega odvodi tu toplinu. Ako je isparivač začepljen prljavštinom bilo koje vrste (najčešće mušice i masnoće sa ceste) umjesto hladnog puhat će vrući zrak. Temeljitim pranjem pod pritiskom vodom izvana kroz masku vozila otklanja se problem.

3. POLOMLJEN ili probušen isparivač bilo zbog udarca izvana ili korozije iznutra. Popravak se sastoji u zamjeni istog.

4. NEISPRAVNI ventilatori za hlađenje, ili su oštećeni mehanički od vanjskog utjecaja ili je električne problem. Slijedi popravak ili zamjena.

5. ELEKTRONIČKI problem, obično je to najgori problem za rješavanje jer oduzima dosta vremena da se ustanovi točan kvar.

6. KOMPRESOR u kvaru. Najrjeđi kvar ali i najskuplji. Rješava se reparaturom ili zamjenom istog.

Da bi zaštitili cijeli sistem hlađenja treba ga održavati
  • » kontrolirati količinu plina i ulja u sistemu najmanje svake dvije godine i po potrebi dopuniti
  • » svakih 10-15 tisuća km zamijeniti filter kabine
  • » kod najmanje nepravilnosti u radu odmah otkloniti istu
  • » nikad odmah uključiti maksimalnu snagu hlađenja već postepeno
  • » bez obzira na vrijeme najmanje jednom mjesečno pustiti u pogon hlađenje da se kompresor izvrti i cijeli sistem odradi barem 10 min. Kod dužeg stajanja kompresor jednostavno zapeče a spojevi se suše i popuštaju.
Kod servisiranja vozila zatražite da se provjeri klimatizacija.